משרד הבריאות ממליץ לערוך טיפולי שיניים לפני תקופת ההיריון או בטרימסטר השני. המאמר הבא יבהיר עבורכם את החוק ויסביר מדוע אין הגבלת טיפולים גם במהלך ההיריון עצמו.
נשים בהיריון סובלות לעיתים קרובות מתופעות שיניים ייחודיות הדורשות טיפול של רופא מיומן. מנגד, מפתיע לגלות כי דווקא הנשים לא תמיד עורכות את הקישור הרצוי בין בריאות הפה להיריון תקין. ישנן נשים אשר נמנעות מטיפולי שיניים עקב חשש מתרופות או תופעות לוואי, לעומת נשים אחרות המבצעות טיפולי שיניים לא חיוניים ולמעשה מכניסות את עצמן לסיכון.
גם מבחינת רופאי השיניים המצב לא פשוט: ישנם לא מעט רופאים הנמנעים מטיפול בנשים הנמצאות במצבים שונים של היריון. רופאי הנשים לא מספקים את ההפניות הדרושות וכך הנשים נשארות ללא פיקוח ובקרה מקצועיים. הביקור במרפאת שיניים צריך להיות חלק בלתי נפרד מתהליך ההיריון. על רופא השיניים לספק בדיקות של המצב הקיים ולספר על תזונה נכונה המתאימה לתקופת ההיריון.
המלצות משרד הבריאות לגבי טיפולי שיניים בהיריון
משרד הבריאות מתייחס באופן פרטני אל טיפולי שיניים אצל נשים בהיריון ואף ממליץ על בדיקות תקופתיות. אישה המתכננת להיכנס להיריון יכולה לגשת אל טיפול שיניים או בדיקה כללית טרם ההיריון, אך לא קיימת מניעה לעשות זאת גם במהלכו.
מבחינת עיתוי מומלץ עבור טיפולי שיניים, משרד הבריאות קובע כי בעשרת השבועות הראשונים רצוי להימנע מטיפולים שאפשר לדחות. יחד עם זאת, ההמלצה להימנע מטיפולים אינה נובעת מסכנה או נזק להיריון, אלא מהבחילות המלוות את הטרימסטר הראשון. למעשה, הטרימסטר השני הוא המומלץ ביותר עבור טיפולי שיניים משום שבו אישה הנמצאת בהיריון חשה במיטבה. מנגד, בטרימסטר השלישי לא מומלץ לתכנן טיפולי שיניים הכרוכים בשכיבה ממושכת על הגב.
רשלנות בטיפולי שיניים
למרות שאין כל סיכון כתוצאה מטיפולי שיניים בזמן היריון, קיימים לא מעט מקרים של רשלנות רפואית. רוב המקרים הללו נובעים מתוך הנושא של אלרגיה לתרופות. רופא שיניים צריך לברר עם האישה האם היא אלרגית לתרופות או לחומרים מסוימים, לבדוק האם היא רגישה לחומרי הרדמה ולקבל ממנה מידע מלא על ההיריון בו היא נמצאת. רשלנות רפואית בטיפול שיניים במהלך הריון עשויה להביא לנזקים חמורים הן עבור האישה והן עבור העובר. על מנת להימנע ממצב כזה של רשלנות רפואית בטיפול שיניים יש להתייעץ עם רופא מקצועי, להקפיד על מרשמים מתאימים ולקבל חוות דעת נוספת לפני תחילתו של הטיפול.
למאמרים נוספים בנושא רשלנות רפואית בטיפולי שיניים – https://www.rashlanutlaw.co.il/
כך תימנעו מטעויות נפוצות
ניתן להימנע ממצב של רשלנות רפואית בטיפול שיניים במהלך הריון במידה ומקפידים על אמצעי הזהירות הנכונים מסביר עו"ד כפיר דיין דובב. בנוסף, חשוב להכיר את הטעויות הנפוצות אשר פוגעות במערכת השיניים של האישה ומקשות עליה את ההיריון:
- בריחת סידן – נשים רבות בהיריון נמנעות מטיפולי שיניים על מנת לא לפגוע בהעברת הסידן לעובר. האמת היא שהסידן המגיע אל העובר נלקח מהעצמות שלה. החומציות בפה היא זו שמזיקה לשיניים ולכן מומלץ לשטוף את הפה עם פלואוריד לאחר הקאות ולהימנע מצחצוחי יתר.
- בעיות חניכיים – חשוב לעבור טיפולי שיניים משום שמחקרים מוצאים קשר בין דלקות לבין שכיחות גבוהה של לידות מוקדמות, פגים ותוחלת חיים קצרה ב-4 שנים מהממוצע.
- זריקות הרדמה – הזריקות הניתנות במהלך טיפולי שיניים מספקות אפקט מקומי בלבד. המשמעות היא שהזריקות הללו אינן פוגעות בהיריון או בעובר, בצורה עקיפה או ישירה.
לסיכום, כדאי להגן על השיניים במהלך ההיריון. במידה והטיפולים מוסיפים חרדה או לחץ נפשי יש להימנע מהם ולבצע אותם טרם ההיריון או בסופו. על מנת להימנע מהבעיות הללו יש לטפל בשיניים עם רופא מקצועי, המודע להיריון ומגלה עירנות במהלך הטיפול.